In de praktijk
In de praktijk gaat het nog weleens mis met de wijze waarop een bedrijfssluiting van een BV (of andere rechtspersoon) wordt uitgevoerd.
Regelmatig wordt een vennootschap bij de Kamer van Koophandel uitgeschreven terwijl er nog wel activa aanwezig zijn. Volgens de wet dient – indien er activa in de vennootschap aanwezig zijn op het moment dat het ontbindingsbesluit wordt genomen – er vereffend te worden na het nemen van het ontbindingsbesluit. Tijdens deze vereffeningsfase worden de activa te gelde gemaakt en worden de passiva betaald.
Geen activa in vennootschap
Als er geen activa in de vennootschap aanwezig zijn op het moment van ontbinding, vindt er geen vereffening plaats maar houdt de vennootschap direct op te bestaan bij het nemen van het ontbindingsbesluit. Ook wel de zogenaamde ‘turbo-liquidatie’ genoemd. Hoewel deze regeling op zich duidelijk is, blijkt dat het bij het doorgeven van het ontbindingsbesluit richting de Kamer van Koophandel het soms niet goed gaat.
Onjuist formulier KvK
Soms wordt de vennootschap al uitgeschreven – in sommige gevallen door een zeer behulpzame medewerker van de KvK – terwijl er nog wel activa in de vennootschap aanwezig zijn. Voor de uitschrijving wordt regelmatig formulier 17b van de KvK gebruikt, terwijl formulier 17a gebruikt had moeten worden.
Artikel 17b is het formulier waarmee de ontbonden vennootschap (en die dus vereffend is) uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Hoewel het formulier van de KvK wel duidelijk deze ‘volgorde’ aangeeft gaat dit in de praktijk vaker fout. Gevolg is dat de activa aanwezig in de vennootschap niet meer kunnen worden overgedragen, want de vennootschap ‘bestaat niet meer’.
‘Foutje’ herstellen
Gelukkig werkt de Kamer van Koophandel vaak mee om dit te herstellen. Op verzoek sturen zij formulier 18 toe waarbij in de omschrijving de ‘turbo-liquidatie’ wordt hersteld. Een mooie geste van de KvK om een onjuiste uitschrijving te herstellen!